Teknik

Elev i klassrum. Foto: Julia Jonsson

Är du intresserad av dagens och framtidens teknik? Här får du en bred grund för vidare studier inom det tekniska området.

Här blandas praktiska kurser där du får experimentera, lösa problem och vara kreativ med teoretiska kurser. En vanlig dag kan du därför både vara i verkstaden och i ett vanligt klassrum.

Tänk nytt!

Du får öva dig på att se till framtidens behov av teknik och hur det kan kombineras med ett hållbart samhälle. Att tänka nytt och annorlunda är en viktig del i programmet. Under ditt första år lär du dig grunderna. När du ska välja inriktning inför år två vet du förhoppningsvis vad du tycker är roligast och kan välja den inriktning som passar dig.

Inriktning: Produktionsteknik

På inriktningen produktionsteknik lär du dig mer om produktion och företagande. Du lär dig bland annat om automation och om hur produktionslinjer styrs. Inriktningen passar dig som vill arbeta på industriföretag i framtiden.

Inriktning: Informations- och medieteknik

Inriktningen innehåller kurser inom programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik. Du förbereds för vidare utbildning, framförallt inom IT-området.

Hand mäter och skriver. Foto: Julia Jonsson

Studera vidare

Många av dina teoretiska kurser, som fysik, kemi och matematik, läser du ihop med eleverna på Natur. Att du läser många teoretiska kurser gör att du får med dig en bred behörighet till högskolan. Efter studenten kan du till exempel läsa vidare till allt från gymnasieingenjör (1 år) till civilingenjör (5 år).

Kort om programmet

• Högskoleförberedande
  • Inriktning: produktionsteknik samt Informations- och medieteknik
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik, biologi, kemi, fysik samt i ytterligare sex ämnen.

Helén Kennemark

Teknikprogrammet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Teknik får du en bra grund för bland annat följande yrke. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om yrket app-utvecklare
Film om yrket IT-arkitekt