Samhäll

Elever pluggar. Foto: Julia Jonsson

Programmet passar dig som är intresserad av din omvärld. Här lär du dig bland annat om psykologi, diplomati, kultur och människor.

Samhäll passar dig som är intresserad av att förstå saker i ett större samanhang. Du lär dig om händelser som har påverkat utvecklingen av det samhälle vi lever i och får analysera aktuella händelser som kan påverka framtiden.

Analysera och diskutera

Här lär du känna dina lärare och har ett stort inflytande över dina studier. Små grupper gör att du alltid får det stöd du behöver. Diskussioner och analyser av olika frågor är viktiga inslag i undervisningen och du får lära dig att argumentera för dina åsikter.

Inriktning: Beteendevetenskap

Mänskliga beteenden kan vara olika beroende på vilka vi umgås med och i vilken situation vi befinner oss. På inriktningen lär du dig om människors utveckling och hur vi uppträder när vi är tillsammans i olika grupper. Ledarskap, kommunikation och lärande står i centrum för utbildningen och du lär dig att förstå hur vi fungerar som individer, grupper och samhällen.

Inriktning: Samhällsvetenskap

Kulturer och samhällen ser olika ut över hela världen. Du lär dig om olika länders relationer till varandra och om organisationer som EU och FN. Du får själv prova på diplomati när vi ordnar FN-rollspel.

Elev håller presentation. Foto: Julia Jonsson

Studieresa utomlands

Varje klass på programmet gör en studieresa utomlands. Under resan upplever du en annorlunda kultur och har möjlighet att knyta internationella kontakter. Tidigare år har resan bland annat gått till Europaparlamentet i Bryssel och krigsförbrytartribunalen i Haag.

Kort om programmet

• Högskoleförberedande
  • Inriktningar: Beteendevetenskap och Samhällsvetenskap
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion, geografi samt ytterligare fem ämnen.

Senast publicerad: 2016-09-14

Deborah Lindman

Länkar
Samhällsvetenskapsprogrammet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Samhäll får du en bra grund för bland annat följande yrke. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om yrket arbetsförmedlare
Film om yrket journalist