Restaurang och livsmedel

Händer lägger upp mat.

Programmet passar dig som gillar fart och fläkt och att jobba med människor. Du utbildas till kock eller servitör/servitris och lär dig yrket i vår egen restaurang. Programmet är tillfälligt stängt för antagning men öppnar igen inför hösterminen 2018.

En stor del av din utbildning får du i skolans egen restaurang, Nya Franskan. Du får både laga mat i restaurangköket och servera i matsalen. Ibland har restaurangen öppet för allmänheten och tar emot lunchgäster.

Fördjupa dig inom matlagning eller servering

I årskurs ett börjar du med att lära dig grunderna inom matlagning och servering. I årskurs två och tre bygger du på grunderna och du fördjupar dina kunskaper inom restaurangbranschen. I årskurs tre gör du ett gymnasiearbete där du får möjlighet att visa upp dina färdigheter.

Elever och lärare utomhus. Foto: Julia Jonsson

Social och serviceinriktad

Under utbildningen kommer du att få träna dig på att bemöta människor på ett professionellt sätt. Att vara lyhörd och social är viktiga egenskaper om du vill arbeta inom branschen. När du arbetar i kök och i matsal får du träning i att samarbeta med andra, men samtidigt måste du ta egna initiativ.

Praktik

Under din utbildning kommer du att göra minst 15 veckors APL fördelat över dina tre år på skolan. Visar du intresse och är duktig under dina APL-perioder är chanserna stora att du får ett extrajobb direkt eller en anställning när du tagit din examen. Under APL-perioderna har du stora möjligheter att knyta kontakter inom branschen.

Studieresa utomlands

Nästan alla klasser väljer att göra en längre studieresa i årskurs tre. Under resan får du uppleva ett annat lands matkultur. Till exempel i Frankrike, Italien eller på Malta. Det har också funnits elever som gjort APL utomlands.

Jobb finns!

Restaurangbranschen växer! Som kock, servitris, servitör eller bartender finns det gott om jobb - både i Sverige och utomlands.

Kort om programmet

• Yrkesprogram
  • Inriktning: Kök och servering
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Senast publicerad: 2017-12-06

Mats Karlsson

Restaurang Nya Franskan

Länkar
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Restaurang och livsmedel får du en bra grund för bland annat följande yrke. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om företagande konditori
Film om yrket barista