Industritekniska

Elev vid maskin.

Industritekniska passar dig som vill arbeta inom industrin. Antingen som maskinoperatör eller som svetsare.

På Industritekniska finns två inriktningar: en för dig som vill bli maskinoperatör och en för dig som vill bli svetsare. Du får en bred kunskap som är efterfrågad på arbetsmarknaden. På Rudbecksgymnasiet kan du läsa utbildningen som lärling.

Lärling

Vill du jobba mycket praktiskt? Här kan du välja att arbeta på industrier halva din utbildning! Att läsa lärlingsförlagt innebär att du läser hela eller delar av dina kurser ute på olika industriföretag. Där får du både kunskap, erfarenhet och kontakter!

Sommarjobb och andra fördelar

Alla som väljer att läsa som lärlingar garanteras sommarjobb. Du kommer också att åka på en studieresa till USA. Dessutom får du ta truckkort, gå utbildningen Heta arbeten och en kranförarutbildning. För dig som vill finns också möjlighet att läsa till kurser som ger högskolebehörighet.

Studieresa utomlands

Eleverna på programmet får åka på en studieresa till USA. Där får man bland mycket annat möjlighet att besöka Volvo Powertrain och ta en guidad tur på Harley Davidsonfabriken i York.

Läs gärna den blogg eleverna gjorde kring sin studieresa till USA 2014. USA-Blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välutrustad verkstad på skolan

På programmet arbetar du ofta som en del i ett arbetslag och löser uppgifter tillsammans med andra. Att du kan samarbeta samtidigt som du kan ta egna initiativ är viktigt. På skolan arbetar du i en välutrustad verkstad med en ny maskinpark. Det gör att utrustningen motsvarar den som används inom branschen.

Inriktning: Svetsteknik

Svetsteknik är inriktningen för dig som vill bli svetsare. Du får kunskap om svetstekniker och plåtbearbetning. Svetsare behövs inom många olika områden, både på stora och små företag.

Inriktning: Produkt och maskinteknik

Produkt och maskinteknik passar dig som vill lära dig att använda verktyg och industriell utrustning. Inriktningen förbereder dig i första hand för att arbeta som maskinoperatör men kan också leda till ett arbete inom design eller konstruktion.

Gott om jobb

Maskinoperatörer och svetsare finns både på små och stora industrier och för dig som är duktig finns det jobb! Genom din praktik får du erfarenhet av och kontakter inom branschen. Läser du utbildningen lärlingsförlagd kommer du att ha minst 50 veckors praktisk erfarenhet av branschen när du tar studenten.

Kort om programmet

• Yrkesprogram
  • Möjlighet att läsa som lärling
  • Inriktning: Svetsteknik samt Produkt och maskinteknik
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Senast publicerad: 2017-10-17

Benny Andersson

Länkar
Industritekniska programmet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

FILM OM PROGRAMMET

Industritekniska programmet, Tidaholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Industritekniska får du en bra grund för bland annat följande yrken. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om yrket svetsare
Film om yrket CNC-operatör