Fordon och transport

Bilar i verkstad.

Här får du en yrkesutbildning för att bli mekaniker eller arbeta med transport. Om du letar efter en fordonsutbildning med tydligt fokus mot arbetslivet - då kommer du att trivas hos oss!

Elever pluggar. Foto: Julia Jonsson

Vårt mål är att du ska vara redo att börja jobba efter studenten. Du lär dig inte bara att serva och reparera bilar eller köra lastbil, du lär dig också hur arbetet i en verkstad eller på ett åkeri går till. Precis i början arbetar du med övningsobjekt men snart får du arbeta med privata, inlämnade bilar. Inriktning väljer du inför år två.

Inriktning: Personbil

På inriktningen Personbil arbetar du med diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du lär dig hur arbetet i en bilverkstad går till och arbetar ofta med inlämnade bilar. Efter utbildningen har du förutsättningar att få arbete som personbilsmekaniker. Det råder brist på arbetskraft inom branschen, så dina chanser att snabbt få jobb är stora!

Inriktning: Lastbil och mobila maskiner

Du lär dig att utföra diagnostik, reparationer och service av tunga fordon och mobila maskiner. Här förbereds du för att söka arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Inriktningen är en lärlingsutbildning. Det betyder att du läser karaktärsämnen på plats på ett företag där du får din yrkeskunskap från handledare som är aktiva inom branschen.

Inriktning: Transport

Du förbereds för att arbeta som lastbilschaufför. Du lär dig om trafikkunskap, transportsystem och logistik. En del i din utbildning går ut på att du tar körkort som skolan bekostar. Du erbjuds möjlighet att ta B-, C- och CE-körkort.

Kort om programmet

• Yrkesprogram
  • Inriktning: Personbil, Lastbil och mobila maskiner samt Transport
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Michael Johansson

Länkar
Fordons- och transportprogrammet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Fordon och transport får du en bra grund för följande yrken. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om yrket bilmekaniker
Film om yrket lastbilmekaniker