Estetiska, bild och formgivning

Elev ligger på mage i gräset och målar. Foto: Julia Jonsson

Serieteckning, foto, film, textil, metall, lera, teckning och måleri - på Estetiska arbetar du med bild och form på olika sätt! Alla som går programmet blir behöriga till högskolan.

På Estetiska programmet får du skapa och analysera konst och kultur. Du har stora möjligheter att utveckla ditt eget uttryckssätt i de material och tekniker du gillar mest. Att kunna grunderna inom bild och form har du nytta av inom många yrken och efter att ha gått programmet finns många vägar öppna!

Nyfikenhet, inspiration och gemenskap

Här är nyfikenhet, inspiration och gemenskap viktigt. Det är aldrig långt till någon att bolla idéer med och du har stöd av erfarna lärare. Gemenskapen på programmet är stark och i den egna delen av skolan jobbar lärare och elever mycket nära varandra.

Fördjupning mot serieteckning

Programmet har en fördjupning mot serieteckning och vi jobbar med hur ord och bild kan samspela för att berätta en historia. Förhoppningen är att du ska hitta och utveckla din egen unika stil

En kille målar utomhus. Foto: Julia Jonsson

Resor och elevutställningar

Varje år anordnar vi en större elevutställning där eleverna visar upp vad de jobbat med, då har vi även öppet för allmänheten. Under utbildningen gör vi studiebesök på olika utställningar och konstutbildningar.  Vi åker på flera studieresor inom Sverige och ibland även utomlands.

Vidare utbildningar

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Du kan söka högre utbildningar inom det konstnärliga området, men blir också behörig till studier inom humaniora och kulturell sektor. Inom det konstnärliga området finns det gott om utbildningar, både på folkhögskolor och högskolor, i Sverige och utomlands.

Kort om programmet

• Högskoleförberedande
  • Inriktning: Bild och formgivning
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare nio ämnen

Senast publicerad: 2016-09-14

Anna Salisbury

Länkar
Estetiska programmet, skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YRKESFILMER

På Estetiska får du en bra grund för bland annat följande yrke. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Film om yrket dekoratör
Film om yrket illustratör