Barn och fritid

Ungdomar lägger händerna på varandra. Foto: Julia Jonsson

Här jobbar du med människors utveckling och lärande. Du lär dig genom att prova, diskutera och samarbeta.

Elev skriver på dator. Foto: Julia Jonsson

På Barn och fritid förbereds du för att arbeta med människor. Programmet har inriktningen pedagogiskt arbete och du får träna dig på att leda och motivera personer.

Motiverande ledare

Här tränas du i att bli en bra ledare och får öva din sociala förmåga. Stor vikt läggs vid att du ska kunna arbeta tillsammans med andra, som en del i en grupp. Du tränar dig också på att motivera personer och får utveckla din kreativitet. Målet är att du ska våga ta initiativ och hitta lösningar när problem dyker upp.

Aktiv utbildning

Du lär dig genom att prova, diskutera och analysera. Lektionerna flyttas ofta från klassrummet så att du och dina klasskompisar får lära er genom att göra. Du har flera praktikperioder under utbildningen. Under praktiken använder du dina kunskaper och provar på olika yrken. Var du gör praktik är du själv med och påverkar.

Jobba eller plugga vidare

Efter att ha gått programmet kan du till exempel börja arbeta som barnskötare. På Rudbecksgymnasiet kan alla som går Barn och fritid läsa till grundläggande behörighet till högskolan inom det individuella valet. Du kan också välja att läsa kurser som ger behörighet till vidareutbildningar som förskole- fritids och grundskolelärare åk 1-6.

Kort om programmet

• Yrkesprogram
  • Inriktning: Pedagogiskt arbete
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Senast publicerad: 2016-09-14

Åsa Johansson

YRKESFILMER

På Barn och fritid får du en bra grund för bland annat följande yrke. (Observera att vidareutbildning kan krävas).

Arbetsförmedlingens film om barnskötaryrket
Film om förskolläraryrket