Nationella program

Elever pluggar utomhus. Foto: Julia Jonsson

Vad vill du göra i framtiden? Programmet du väljer kan antingen förbereda dig för att studera vidare eller göra dig redo att börja jobba.

Ett råd till dig som ska välja program är att använda både hjärta och hjärna. Välj ett program där du är intresserad av kurserna så blir det roligare och lättare för dig i skolan. Samtidigt är det viktigt att fundera på vad du vill göra efter studenten, så att du får med dig den kunskap du behöver för att kunna förverkliga dina drömmar.

Yrkesprogram och Högskoleförberedande program

De nationella programen delas in i två grupper. Målet med ett yrkesprogram är att du ska kunna få ett jobb efter att du tagit studenten. Målet med ett högskoleförberedande program är att du ska vara väl förberedd för att studera vidare.

Programmet avgör inte allt - du kan påverka

Programmet avgör till stor del vilka kurser du läser men du får också möjlighet att påverka själv. På alla yrkesprogram kan du till exempel välja att läsa till grundläggande högskolebehörighet. På de högskoleförberedande programmen kan du välja till praktiska kurser. På så sätt kan du själv påverka din utbildning.

Senast publicerad: 2017-08-15

Studie- och yrkesvägledare