RSS
Startsidan Rudbecksgymnasiet

FN-skola

Vem bestämmer i världen? På Rudbecksgymnasiet fokuserar vi på internationella frågor.

FN-certifierad skola

Tack vare vårt engagemang i internationella frågor är Rudbecksgymnasiet en FN-certifierad skola. Det betyder att vi samarbetar med Svenska FN-förbundet och att vi får del av deras kunskap om  fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor.

 

FN-rollspel

Ett sätt vi arbetar med internationella frågor är genom FN-rollspel.

FN-rollspelet på skolan sker på svenska och det är oftast elever i årskrs 1 som deltar i vårt FN-rollspel.

Ett FN-rollspel går till så att alla som är med agerar ambassadörer för något av FN:s medlemsländer. En eller flera frågor väljs ut och "ambassadörerna" tar reda på vad landet de representerar tycker i frågan. Precis som på riktigt är det inte den egna åsikten, utan åsikten från landet eleven representerar, man ska argumentera för.

När rollspelet börjar ska frågan diskuteras och målet är att hitta en lösning som alla kan gå med på - precis som en riktig diplomatisk debatt. Rollspelen ger inblick i hur politik och diplomati går till, samtidigt ger det en ökad förståelse för frågorna som diskuteras. Dessutom är det riktigt, riktigt roligt!

FN-rollspel i Afrika och Grekland

Under våren 2014 stod Rudbeckare i talastolen i Nairobi, Kenya, och talade inför tusentals internationella konferensdeltagare. Det var anordnades nämligen internationellt FN-rollspel i Afrika - och Rudbecksgymnasiet var givetvis på plats. Här var engelska det språk som användes och de Rudbeckselever som deltog fick agera ambassadörer för ett utvalt medlemsland i FN och föra det landets talan. Läs mer om resan här.

Våren 2016 var det dags igen att ge sig ut i världen på ett internationellt FN-rollspel, denna gång gick resan till Aten. Det var full fart i de olika kommittéerna o våra elever var uppe i talarstolen flera gånger.

SweMUN 2015

FN-förbundet utsåg 2015 Rudbecksgymnasiet till värdskola för det svenska FN-rollspelet (SweMUN) . Läs mer på sidan med rubrik "SweMUN 2015".

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2017-03-30

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Ann Olerot
0502-60 62 97

Samordnare
Sara Mellberg
0502-60 63 52

Länkar
FN-förbundets webbplatslänk till annan webbplats

Cetrifierad FN-skola

Rudbecksgymnasiet    Vulcansväg 6    522 34 Tidaholm    0502 - 60 61 48